• Bewust | Alternatief | Natuurlijk | Kruiden | Medicinaal
  • Stuur gerust een WhatsApp voor vragen: +31 (0) 6 130 440 90
  • Bewust | Alternatief | Natuurlijk | Kruiden | Medicinaal
  • Stuur gerust een WhatsApp voor vragen: +31 (0) 6 130 440 90

Sambucus nigra ~ Vlier

Geschreven door: Caroline Kaijser

De Sambucus nigra is een inheemse struik of kleine boom, waarvan de jonge twijgen erg buigzaam en taai zijn en de oudere takken hard, breekbaar en broos. Hij is te vinden door heel Europa en houdt van een voedselrijke, stikstofvrije, vochtige klei en kalkgrond en staat graag in de zon of half schaduw. Het is een snelle overwoekerende groeier en bloeit van mei tot juli. De Vlier wordt gezien als vrouwelijk en is verbonden met Venus en het element lucht. De bloemen en bessen staan in schijnschermen, dat verwijst naar de kracht bescherming, zelfvertrouwen, kalmeren, verzachten, ontstekingsremmend en genezing. In augustus tot en met september veranderen de mooie bloesems in bessen. Ze zijn zwart, hangen zwaar naar beneden en de steeltjes zijn rood van kleur. Het sap van de bessen staat voor het bloed, energie en het hart.

Als je de mogelijkheid hebt tot oogsten van de bloesems of bessen, zeker doen!

Zorg er wel voor dat je 100% zeker bent van de identiteit van je bloem of bes ! Als je de bloem schermen plukt, schud ze dan NIET uit. Je wilt juist het stuifmeel hebben, zo zou dat verloren gaan. Leg ze voor het drogen nog even buiten zodat alle beestjes eruit kunnen lopen. ( we need them ) Ik heb er voor gekozen om ze te drogen, omdat ik er op een later tijdstip nog gebruik van wil maken. Je kan ze aan de buitenlucht laten drogen of in een voedseldroger. Ik heb het op beide manieren gedaan en het enige verschil is tijd. Je bent sneller klaar met drogen in een voedseldroger dan aan de buitenlucht.

Als je ze in de voedseldroger droogt zet je de oven op 35 graden Celsius voor ongeveer 5 tot 6 uur. Het kan ook in een gewone oven, maar zorg dan dat je het deurtje een stukje open laat staan zodat het vocht weg kan en je 35 graden Celsius bereikt. Voor het drogen aan de buitenlucht, heb ik de schermen in de schuur op een droge, goed ventilerende en donkere plaats ondersteboven gehangen en dagelijks gecontroleerd.

Als de bloempjes na het drogen knapperig zijn en geen vocht meer bevatten, kan je er een mooi potje mee vullen. Plak of hang een label op of aan het potje zodat je kan opschrijven wat er in zit, waar het goed voor is, de datum en waar je het geplukt hebt. Je kan de gedroogde bloempjes ongeveer een jaar bewaren. Pluk dus alleen wat je nodig denkt te hebben voor het aankomende jaar, zo gaat er niks verloren en hebben de insecten er ook wat aan.

Je wilt de Vlierbloesem in de kast hebben staan als bijvoorbeeld (preventief) gebruik bij hooikoorts, maar is ook goed inzetbaar bij de eerste tekenen van de griep, verkoudheden, koorts (antivirale werking), werkt weerstand verhogend, versterkend EN is ook gewoon heel erg lekker.

Je kan er een thee (infuus) van trekken of je kan er bijvoorbeeld een lekkere frisdrank van maken. Als je er een thee van maakt voor zijn medicinale werking, zorg er dan voor dat je het water erover giet na het koken (geen kook bubbeltjes meer) en dek je mok of glas af. Zo blijven alle mooie inhoudsstoffen in je thee. Neem 1 eetlepel gedroogde bloemen, laat 15 minuten afgedekt trekken, zeef het en neem 3 tot 5 kopjes per dag.

Na de bloesems is het tijd voor de Vlierbes ~ Elderberry

De bessen hebben ook een fantastische werking zoals; infectiewerend, antiviraal, ontstekingswerend en het stimuleren van het afweersysteem. Ik wil je dus ook graag een simpel receptje meegeven voor een vlierbessen siroop, zodat je hem in je natuurlijke EHBO kastje kan zetten.

Vlierbessen Siroop

Ingrediƫnten:

  • 1 kilo Vlierbessen
  • 1 liter water

1. Identificeer de bes en ben 100% zeker dat je de Vlierbes hebt. Vraag raad aan een kundig iemand, raadpleeg een app of gebruik de nodige boeken.

2. Oogst de schermen met de donkerpaarse bessen. Laat alle beestjes eruit lopen.

3. Verwijder alle groene vlierbessen (daar zit een giftig stofje in). Was de schermen en rits alle donkere vlierbessen van de takjes.

4. Breng het water aan de kook. Voeg de vlierbessen toe en breng het terug aan de kook voor ongeveer 15 - 20 minuten.

5. Als de vlierbessen zacht zijn, zeef je het met een neteldoek. Doe het gefilterde sap terug in de pan en voeg de suiker toe. Laat dit voor ongeveer 15 minuten koken, tot het dikker wordt.

6. Voeg het citroensap toe en laat nog twee minuutjes meekoken. Ontsmet glazen flesjes, om het in te bewaren. Bewaar in kleine flesjes, na opening beperkt houdbaar.

Heel veel plezier met het oogsten van de prachtige vlierbloesems en vlierbessen en succes met alle mooie bereidingen!

Liefs,

Caroline

Meer van dit soort tips, volg me op Instagram!

@moyashi.nl