Waarom liever bijvoet in je smudgestick dan Salie?
Geschreven door: Anne-Floor de Potter en Caroline Kaijser
Inheemse kruiden zoals bijvoorbeeld bijvoet (Artemisia vulgaris) bevatten meer energie, daarom kiezen wij in onze smudgesticks voor inheemse kruiden. Maar hoe zit het dan precies?
Hoe beter planten en struiken en bomen in jouw tuin zich thuis voelen, hoe sterker en gezonder ze zijn en hoe meer energie ze bevatten. Dat zit namelijk zo; het is genetisch bepaald waar de plant graag staat (eigen biotoop en omgevingsfactoren), de plant zal met de wortels mineralen opnemen uit de grond, Salie heeft bijvoorbeeld behoefte aan kalkhoudende grond met veel warmte. Wij kunnen Salie niet zoveel warmte en zon geven als bijvoorbeeld het zuiden van Europa. Dat wil zeggen dat ze daar meer energie zal bevatten, maar ook een sterkere geur en smaak afgeven.
Inheemse plant
Een plant die hier oorspronkelijk vandaan komt en dus inheems is, is gewend aan onze weersomstandigheden, tel daarbij een ideale biotoop en omgeving bij elkaar op en je hebt een plant bomvol met energie. Misschien heb je bijvoorbeeld een kalk, klei, leem of zandgrond. De ene plant doet het beter op een zandgrond en de andere juist weer op kleigrond.
Als je plant het fijn heeft, zal je zien dat hij mooi en goed groeit. De plant geeft ons dan veel meer energie. Een plant die oorspronkelijk uit een warm gebied komt kun je in je eigen tuin in Nederland planten. Je zal er echter meer energie in moeten steken om de plant mooi en vol te laten groeien, zoals biotoop en omgeving aanpassen. We gaan echter nooit zoveel uren warmte krijgen als in het land van oorsprong.
Daarom kiezen wij liever voor bijvoet (de Nederlandse salie), bijvoet is een inheemse plant. Hij komt hier van nature vandaan. Je kan bijvoet overal tegenkomen, het groeit hier zorgeloos tot een prachtige plant. We hebben onze tuin ermee vol staan en kunnen er geen genoeg van krijgen. We zetten het medicinaal in, in de vorm van een thee (kruideninfuus) en gebruiken het graag in onze smudge sticks.
Medicinale werkingen
Hoewel Bijvoet wordt gezien als een onkruid, heeft het veel fijne werkingen:
- Je kunt je huis er energetisch mee reinigen en heeft dezelfde werking als Salie.
- Bijvoet is goed in te zetten bij onregelmatige menstruatie en menstruatiepijnen.
- Bijvoet is vocht afdrijvend, daarom is het goed voor je lever, nieren en mild.
- Bijvoet is spijsverteringsbevorderend door de bitterstoffen in de plant.
- Bijvoet zou door de etherische oliën ook zenuwsterkend zijn.
Bijvoet thee
Je kunt een thee (kruideninfuus) zetten van de bloemen of het blad van Bijvoet, zo activeer je de medicinale werking. Dit doe je door de bloemen en of het blad van bijvoet te drogen. Zodra ze droog zijn, na ongeveer een week of twee, kan je er thee van zetten. Je schenkt net gekookt water over één tot twee theelepels bijvoet en laat het tien tot vijftien minuten afgedekt trekken. Lekker met een beetje (veganistische) honing.
Smudgen met bijvoet
We gaven het al aan, bijvoet is dus het perfect Nederlandse alternatief voor Salie, waarom salie laten importeren als we bijvoet kunnen gebruiken. Het groeit hier fantastisch en zit dan ook boordevol energie. Wil je dus je huis energetisch reinigen, bijvoorbeeld voor een heerlijk nieuw begin van het jaar of omdat je een grote schoonmaak hebt gehouden? Dan zijn deze smudge sticks perfect! Je vindt in onze webshop verschillende smudge sticks in combinatie met bijvoet. Bijvoorbeeld bijvoet in combinatie met lavendel zorgt het voor levendige dromen. Bijvoet in combinatie met Oregano, helpt het om negatieve energieën te transformeren en zorgt het voor nieuwe energie in je (t)huis. Samen vullen deze twee kruiden elkaar mooi aan. Voeg daar citroenmelisse aan toe en ruikt het heerlijk fris, zorgt het voor succes, geluk en liefde. Zo kun je je huis met deze drie kruiden smudgen voor een frisse wind.
Meer van dit soort tips, volg ons op Instagram!